تاریخچه و سابقه تاسیس

فکر و اندیشه تاسیس صندوق قرض الحسنه مجتمع مس سرچشمه از آنجا سرچشمه گرفت که مدیریت مجتمع وقت مس سرچشمه با همکاری انجمن اسلامی کارکنان بدنبال راهی جهت رفع مسائل و مشکلات آنروز کارکنان در این بخش بودند عمده مواردی که قابل ذکر است به شرح ذیل یادآور میگردد که موجبی برای احیاء سنت قرض الحسنه بعد از پیروزی انقلاب در این صنعت مهم کشور شد .

1- قبل از پیروزی انقلاب اسلامی عرف بر این بود که حساب جاری در بانکها تنها برای کارمندان جهت واریز حقوق ماهیانه افتتاح می شد بدین ترتیب اکثریت جامعه کارکنان که کارگران بودند از این نعمت بی بهره بودند و لذا پرداخت حقوق از طرف شرکت مس بوسیله اداره حقوق و دستمزد به کارگران یکجا بصورت نقدی در پاکتها گذاشته می شد و تحویل کارگران میگردید و این رویه بعد از پیروزی انقلاب نیز ادامه داشت.

الف : گم شدن موردی بعضی پاکتها و مشکلات و اعتراض هایی که در پی داشت .

ب : پول خرده حقوق و .... یا مسائلی که از این دست مطرح بود .

ج : دریافت یکجا و خرج کردن مقطعی و ..... عملاً اقتصاد زندگی کارگران را از اعتدال خارج نموده بود و از اواسط برج به بعد درخواست مساعده زیاد میشد و می طلبید همانند کارمندان ، کارگران هم به تناسب نیازشان در طول ماه از حقوق خود برداشت نمایند که آنهم مشکل افتتاح حساب در بانکها بوده است .

 

2- پس از ارائه لیست حقوق به بانکها همراه با چک مربوطه چند روز طول می کشید تا بانکهای مجتمع مس سرچشمه حقوق کارمندان را در حسابهای آنها واریز نمایند و پرداخت صورت گیرد و بهانه های مختلف دیگر که در عمل سیاست شرکت در پرداختهای به موقع تابع بانک های سرچشمه قرار گرفته بود .

 

3- از نیمه دوم بهمن 1360اوایل راه اندازی سنگ شکن اولیه، کارخانه آهک ، تغلیظ و نهایتاً کارخانه ذوب با توجه به شرایط خاص شرکت مس و با عنایت به مشکلات موجود و وضعیت پرسنل بویژه در سال 1361 بخش قابل توجهی از خط تولید راه اندازی شده بود که علی رغم شرایط دفاع و جنگ تحمیلی و قناعت افراد و کم توقعی آنها ، معذالک بلحاظ حوادث و بیماری و گرفتاری افرادیکه از کارکنان نیاز به کمک مالی و امداد داشتند ، مأخذی هم برای اینگونه وامها وجود نداشت. بعلت پایان یافتن بودجه عمرانی شرکت که اداره آن از بودجه جاری خود صورت میگرفت و بعلت عدم فروش محصولات در ابتدای راه اندازی و شرایط تحریم و جنگ تحمیلی وضعیت مالی شرکت  شکل خاص و استثنائی در آن مقطع داشت .

 

4- موضوع تأسیس صندوق قرض الحسنه با اوضاع و احوال آنزمان بویژه فضای انقلابی و ارزشی حاکم بر جامعه کارگری حالت جدی به خود گرفت که علاوه بر حل مسائل بالا بعنوان بازوی مدیریتی شرکت مس در مقاطع خاص عمل کند هم زمینه ای شود برای رهایی از وابستگی به بانکها در پرداخت حقوق کارگران و کارمندان و هم با اعطای وام نقش اساسی دراز مدت خود را ایفا نماید نهایتاً موضوع در مجمع عمومی صاحبان سهام شرکت ملی صنایع مس ایران که شرکتی دولتی در آنروز و اعضاء مجمع آن در آن مقطع زمانی مرکب از 1- وزیر معاون و فلزات (آقای مهندس موسویانی) 2- وزیر اقتصاد و دارایی (آقای نمازی) ، 3- رئیس کل بانک مرکزی (آقای نوربخش) 4- وزیر کار و امور اجتماعی (آقای سرحدی زاده) 5- رئیس سازمان برنامه و بودجه (آقای بانکی ) مطرح گردید و پس از شور و تبادل نظر وبررسی های میدانی سرانجام مجمع عمومی در جلسه مورخ 1360/11/28 نسبت به تأسیس صندوق قرض الحسنه کارکنان اتخاذ تصمیم نمود

*مصوبه مجمع عمومی شرکت ملی صنایع مس ایران مورخ: 1360/11/28

و متعاقب آن هیئت مدیره شرکت ملی صنایع مس ایران در تاریخ 1361/07/24 بمنظور اجرائی شدن تصمیم مجمع عمومی به انجمن اسلامی کارکنان مأموریت و اختیار داد بعنوان موسس صندوق قرض الحسنه تمهیدات لازم را بیاندیشد و اقدامات قانونی تأسیس صندوق مذکور را پی بگیرد و انجام دهد .

*مصوبه هیئت مدیره شرکت ملی صنایع مس ایران مورخ: 1361/07/24

بر این اساس شورای مرکزی انجمن اسلامی کارکنان مصوب نمود از محل جمع آوری شده حق عضویت اعضاء انجمن اسلامی، سرمایه تاسیس صندوق تامین گردد، لذا طی نامه 1361/05/18 عنوان بانک ملی تقاضا شد افتتاح حساب جاری مسدود صورت گیرد و مبلغ شصت هزار تومان بعنوان سرمایه صندوق در شرف تاسیس واریز شود و شرط گردد تا زمان اجازه نامه تاسیس و مجوز فعالیت اخذ شود، هیچکس حق برداشت این واریزی را ندارد، بدیهی است پس از اخذ مجوزهای لازم براساس نامه انجمن اسلامی بانک ملی مبلغ سرمایه را به ثبت رفسنجان اعلام نماید (تصویر ذیل)

 

لازم بذکر است موضوع در اختیارگذاشتن تنخواه گردان لازم، در شروع کار صندوق که در مصوبه مجمع عمومی شرکت مس لحاظ شده بود پس از ارجاع به گروه کارشناسی هیئت مدیره مطابق صورتجلسه 1362/02/20 کارشناسی مذکور (تصویر ذیل) این موضوع را منتفی اعلام نمود و در هر صورت شرکت مس هیچگونه کمک مالی به صندوق جدیدالتاسیس صورت نداد اما با تمهیدات موسسین و عنایت حق تعالی مشکلات پیش رو یکی پس از دیگری برداشته شد و صندوق در عرصه خدمت رسانی توفیقات مورد نظر را تاکنون که 40 سال از آن میگذرد بدست آورده و ادامه کار دارد.

 

النهایه اعضاء شورای مرکزی انجمن اسلامی مجتمع مس سرچشمه بعنوان موسس در تنظیم و تدوین اساسنامه و با تأیید و معرفی حضرت آیت ا... جعفری امام جمعه کرمان ، و حضرت آیت ا... مرحوم هاشمیان امام جمعه رفسنجان و اخذ تأیید و مجوزهای لازم از مراجع ذیربط بویژه نماینده محترم حضرت امام (ره) آقای موحدی کرمانی در شهربانی کل کشور و باصدور پروانه فعالیت طی شماره 2984 مورخ 1362/05/04 در ثبت اسناد و املاک شهرستان رفسنجان به شماره 5 ثبت موسسات غیر تجاری آگهی تأسیس آن ثبت گردیدو از آن تاریخ تا امروز که 40 سال میگذرد این صندوق با عنایت حق توفیق داشته و دارد با رعایت موازین شرعی و قانونی در خدمت مردم عزیز، کارگران ، کارمندان و بازنشستگان این مجتمع عظیم صنعتی و معدنی انجام وظیفه نماید . امیدواریم با الطاف خداوندی همچنان این موسسه در جهت رضای او و خدمت به مردم بویژه کارکنان عزیز فعالیت داشته باشد.